Jedna literka, a jaka różnica ...
Sprytne wstawienie w słowie waniliowy jednej litery "n" powoduje że Twój mózg od razu nie dostrzega zmiany. Dzięki temu zabiegowi wanilina, która prócz podobnego smaku i zapachu nie daje nam nic dobrego, a często brana jest za naturalną wanilię.
Wanilina jest otrzymywana syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych!
Cukier wanilinowy zdominował rynek słodkości bardzo szybko.
Kilogram wanilii kosztuje 400 USD.
Kilogram waniliny kosztuje 12-15 USD.
Odpowiedź na pytanie "Dlaczego?" jest więc oczywista :)
W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje
o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze niż pozyskiwanie go z wanilii. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto Nagrodę Nobla w roku 2007,
a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe (tak naprawdę wanilinowe) zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.
o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze niż pozyskiwanie go z wanilii. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto Nagrodę Nobla w roku 2007,
a z okazji ceremonii rozdania nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową ciekawostkę, lody waniliowe (tak naprawdę wanilinowe) zawierające wanilinę uzyskaną z krowiego kału.
Przyjrzyjcie się sklepowym półkom. Zwróćcie uwagę na skład kupionych ciastek, lodów czy cukierków. Wanilina jest wszędzie! Króluje już nawet w naszych domowych wypiekach, jeśli przyniesiemy ze sklepu cukier wanilinowy.
Dobrej jakości cukier waniliowy robię bez problemu domowym sposobem. Wystarczy wsypać cukier (około 2 szklanki) wraz z laską wanilii do szczelnego pojemnika. Wstrząsnąć i pozostawić na 1 do 2 tygodnie. To nie będzie chemiczny i niebezpieczny substytut!
też taki cukier robię w domu, ja dodatkowo rozcinam laskę wanilii :)
OdpowiedzUsuń