wtorek, 15 kwietnia 2014

Gdzie jest gluten, a gdzie go nie ma?

Zbliża się Wielkanoc, więc w wielu domach wysiane tradycyjnie zboże wzrasta już w podstawkach :). Tak było i jest u mnie w domu. Najczęściej wysiewa się jęczmień. Czasem też rzeżuchę, ale nie o niej chce dziś napisać :)

Myślę, że glutenu nikomu nie trzeba przedstawiać. Wiemy już, że jest go dużo za dużo w naszej codziennej diecie i jest przyczyną wielu poważnych schorzeń. Jeśli ktoś chce dowiedzieć się więcej na ten temat to polecam Newsletter POCZTA ZDROWIA. Jest tam dobry artykuł na ten temat.

Odpowiadam na pytanie w tytule posta.
Gdzie jest gluten,
a gdzie go nie ma?



  w ziarnach 


 TAK  :(


w kiełkujących ziarnach
i w fazie "zielonego"wzrostu zbóż, 
do momentu ponownego pojawienia się
kłosa z ziarnami.

    NIE :)              
                                        

   
Kilka godzin, wilgotne i ciepłe środowisko wystarczy, by "pozbyć się" glutenu :).

Polecam:
- podskubywanie i podjadanie wielkanocnej" trawki"
- suplementację sokiem ze świeżo wyciskanych zielonych zbóż,
lub - co jest mniej pracochłonne - liofilizowane i sprasowane do postaci  tabletek


W fazie wczesnego wzrostu zboża bez glutenu zawierają ogromną ilość składników odżywczych, enzymów. Wszystko to, co przysłuży im się do dalszego wzrostu ... a może przysłużyć się też NAM :)

Rewelacja!


jęczmień
pszenica
lucerna

Zielone zboża spożywane systematycznie pomagają utrzymaniu lub uzyskaniu dobrej morfologii krwi. Polecam zwłaszcza osobom ze skłonnościami do anemii.



CHCESZ WYPRÓBOWAĆ "POLA ZIELENI"?(możesz je kupić tutaj)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chcesz o coś zapytać? - napisz.
Chcesz dać mi feedback? - napisz

Czekam na Wasze komentarze i wiadomości od Was.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.